2018. március 5., hétfő

Filléres tavaszváró könyvek


A blog messze legsikeresebb és legnézettebb bejegyzése volt a 2016-os Filléres könyvek őszi estékre című cikkem, ahol olcsón beszerezhető olvasmányokat ajánlottam különböző témákban. A végre közeledő tavasz ismét megihletett, az ősz után amúgy is ez a kedvenc évszakom, szóval úgy döntöttem, hozok egy évszakhoz illő listát nektek. Ezekkel a könyvekkel reményeim szerint ti is rá tudtok hangolódni a tavaszra ezután a hosszú és komor tél után. Ismét olyan regényeket válogattam össze, amik szinte minden könyvtárban, háztartásban előfordul(hat)nak, de ha mégsem találnátok őket, a különféle antikváriumokban olcsón hozzájuthattok - mindegyikhez csatolok beszerzési linket is, hogy megkönnyítsem a dolgotokat. Igyekeztem többféle műfajból szemezgetni, hogy mindenki megtalálhassa a "fogára való" olvasmányt. 

Ha nevetésre vágysz

 
Szerb Antal - VII. Olivér: megvásárolható az antikvarium.hu-n 880 Ft-tól, a regikonyvek.hu-n 640 Ft-tól. 

Fülszöveg:
Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azt a sok más korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon, amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Természetesen szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége, a szélhámosságot csak színleli. Szerencsére a véletlen jóvoltából egészen rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell szélhámoskodnia, hogy az, ami – VII. Olivér exkirály. Mi ez? A legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata? Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint? Vagy az egzisztencialista filozófia egyik legizgalmasabb problémájának – mi a személyiség? – játékos feldolgozása és persziflázsa egyszerre? Szerb Antal 1942-43-ban A. H. Redcliff angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg ezt a bűbájos regényt, s nem sokkal ezután Ex címmel vígjáték formájában is feldolgozta a történetet.

Ha úgy érzed, a borongós tél után jól esne egy kis nevetés, Szerb Antalhoz bármikor fordulhatsz segítségért. Az előző cikkben már ajánlottam tőle A Pendragon legendát, de nem tudom megállni, hogy ne vegyem be ismét a listámba. A VII. Olivér ötletességében, humorában vetekszik a fent említett könyvvel, mégis egészen más. Az író intelligens humora, és finoman álcázott társadalomkritikája garantáltan megnevettet és felvidít a még hátralévő néhány hűvösebb napon.

Egy idézet:

"– Mit gondolsz, hasonlítok Ortrud hercegnőre?
– A megszólalásig. Ha megszólalsz, akkor már nem hasonlítasz."

A hétköznapi varázslat rajongóinak

Frances H. Brunett - A titkos kert: jelenleg egy elérhető példány található az antikvarium.hu-n 940 Ft-ért, de ha újonnan szeretnéd megvásárolni, márciusban jön az új kiadás, nagyon szép borítóval. 

Fülszöveg:
A titkos kert valahol Angliában található, szigorú falakkal, vadul burjánzó növényekkel rejtve a kíváncsi szemek elől. A kastély szomorú és titokzatos urán kívül élő ember ide be nem teheti a lábát. Egyvalaki, a csúnyácska, árva, mogorva kis Mary, mégis megszegi a tilalmat. És a varázslatos természet észrevétlenül átformálja a kislányt, s nemcsak barátokra lel, hanem maga is képes gyógyítani, örömöt adni – akár a megszelidített, csodálatos vadon.

Gyerekkorom óta az egyik kedvenc könyvem, nem is tudnám megszámolni, hányszor olvastam már életem különböző szakaszaiban. Ez az a regény, amit mindenkinek bátran ajánlok, minden életkorban, élethelyzetben sokat tud adni - nem véletlenül élt meg számos kiadást. Nem is tudnék még egy olyan regényt mondani, ami ennyire passzolna a tavaszhoz - van benne minden, ami kell: a csodálatos, ébredő természet, gyönyörű kertek, születő barátságok, önismeret, megújulás. Mindez egy olyan kor háttere előtt, amikor még minden sokkal lassabb, nyugodtabb, természetközelibb volt. Ha igazi, hamisítatlan varázslatot akarsz látni, vedd a kezedbe ezt a könyvet, és add át magad a megújulás örömének.

Egy idézet:
"Azon a helyen, ahová rózsát ültetünk, nem nőhet bogáncs!"


Ha egy tanulságos mesére vágyszMikszáth Kálmán - Szent Péter esernyője: megvásárolható az antikvarium.hu-n 640 Ft-tól, illetve a regikonyvek.hu-n 480 Ft-tól, illetve elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán is.

Fülszöveg:
Meghalt Gregorics Pál, az öreg, magányos különc, s legendás vagyont hagyott hátra. Legalábbis így tudta Beszterce városa, s így hitték az elhunyt nábob fivérei is, akik mohó kincsvággyal csaptak le az örökségre de nem találtak semmit. Hová lett a csehországi uradalom, hová a vagyon? Wibra György, a neves, fiatal besztercei ügyvéd, Gregorics szolgálójának fia nyomra lel. Elindul, hogy megkeresse örökségét, de értékesebb kincset talál: Bélyi Veronka szerető szívét. Könnyes-mosolygós történetük a nagy író legkedvesebb, legromantikusabb műve.

Valószínűleg sokatoknak volt kötelező olvasmány ez a könyv - itt az ideje, hogy ne így tekintsetek rá! Mikszáth igazi mesélő, akit éles szemmel és ragyogó humorral áldott meg a sors. Szavai nyomán legendák kelnek életre, szerelmek szövődnek, emberi sorsok kapcsolódnak össze. A Szent Péter esernyője igazi könnyed, tavaszi olvasmány, egy örök érvényű igazsággal átszőve: a legnagyobb értékek sokszor nem az anyagiak közt keresendők.

Egy idézet:
"– Hát miért nem fizetik jobban a papjukat? – hányta szemükre a principálisom.
Egy nagy varkocsos tót felelt, hetykén feljebb tolva hasán a tüszőt:
– Nem a mi szolgánk a pap, hanem az Úristen szolgája. Mindenki fizesse a maga szolgáját."


Romantikus lelkeknek


Jókai Mór - Az arany ember: elérhető az antikvarium.hu-n 270 Ft-tól, a regikonyvek.hu-n 600 Ft-ól, a Könyvudvarban megvásárolhatjátok 790 Ft-ért, illetve elolvashatjátok online a Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából.

Fülszöveg:
Timár Mihály teljesíti egy gazdag basa utolsó kívánságát: megmenti a lányát és a vagyonát. Timár arany ember? Timár Mihály úgy lesz dúsgazdag kereskedő, hogy magához veszi a basa kincseit. Timár csaló? Timár Mihály feleségül veszi a basa lányát, így visszakerül a vagyon jogos tulajdonosához. Timár arany ember? Timár Mihály szerelembe esik egy másik nővel, ám erről nem szól a feleségének. Timár csaló? Timár Mihály végül a feleségét és a szerelmét is boldoggá teszi. Timár arany ember? Timár Mihály megszökik otthonról, és elbújik egy szigeten. Timár csaló? Jókai legkedvesebb regényének modern, könnyen olvasható változatából kiderül, hogy Timár valójában arany ember vagy csaló.

Tudom, álljak le a kötelezőkkel. :D Sajnálom, de ami jó, az jó, még akkor is, ha az embernek rossz emlékei vannak a kényszer-olvasásról. Ha egy romantikus történetre vágysz így a tavasz közeledtével, ezzel a könyvvel biztosan megtalálod a számításodat. Ráadásul gyönyörű vidékekre látogathatsz el, burjánzó kertekben sétálhatsz, hajózhatsz a Dunán -és Timár Mihállyal együtt te is rájöhetsz, hogy mi az, ami igazán gazdaggá teszi az embert.

Egy idézet:
"A szegény ember komisz ember; hanem azért a szegény ember lehet boldog; a gazdag ember dicső ember, hanem azért a gazdag ember boldogtalan."
  
 Örök gyerekeknek

Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: megvásárolható az antikvarium.hu-n 640 Ft-tól, valamint a regikonyvek.hu-n 540 Ft-tól, illetve elolvashatjátok online a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Fülszöveg:
„…az életből lestem el, mégsem egy bizonyos fiúról mintáztam – három jól ismert gyerek vonásait egyesítettem benne, a regényszerkesztés szabályai szerint” – így ír a szerző e történet egyik főszereplőjéről, ám jóval többet tett ennél. Mindenkiről szól, tehát mindenkinek szól, ezért örök életmű a Tom Sawyer kalandjai, amely már megírása (1884) idején hatalmas sikert aratott. Az ifjúsági irodalom sok szép alkotása között egyike a legkiválóbbaknak. Mark Twain, Amerika nagy klasszikus írója 1910-ben halt meg, halála óta sok kiadást megértek páratlan humorú, érdekes művei, legnagyobb sikere mégis ifjúsági regényeinek van. Nincs olyan felnőtt, aki gyerekkorában legalább egyszer ne olvasta volna a Tom Sawyer kalandjait, a Huckleberry Finnt vagy a Koldus és királyfit.

Valódi, szabadban töltött, csavargós, rosszalkodós gyerekkort fest meg Mark Twain a mára már klasszikussá vált, számtalan kiadást megélt regényében. Tom igazi komisz kölyök, aki sok fejtörést és bosszúságot okoz a felnőtteknek, a szíve mégis a helyén van. Ebben a könyvben az ő kalandjait követheti nyomon az olvasó, egy gépek nélküli korban, amikor a szórakozás legjobb módja az volt, ha az ember kiment a házból - mind tanulhatunk belőle. Ajánlom azoknak, akik szeretnének egy kicsit megint gyerekek lenni, izgulni, nyomozni, ártatlanul és tisztán szeretni.

Egy idézet:
"Nem olyan nagy szerencsétlenség, ha ártatlanul is kaptál egy pofont. Vedd úgy, mintha valami más komiszságért kaptad volna."
Amint látjátok, ezen a listán erős többséggel magyar művek szerepelnek, ami nem is bizonyíthatná jobban, hogy érdemes hazai klasszikusokat is (újra) elővenni - bárkit érhet kellemes meglepetés.

Mit gondoltok az összeállításról? Olvastátok már valamelyiket? Esetleg mindegyiket? Osszátok meg velem az élményeiteket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése