2016. augusztus 26., péntek

Levelezős kérdezz-felelek

Az előző bejegyzésben már beharangoztam ezt a részletesebb leírást a levelezős mindennapokról, úgyhogy íme, itt van. :)
Mielőtt bármibe belefognék, szeretném leszögezni, hogy én egy konkrét egyetemről írok, ez nem jelenti azt, hogy minden más egyetemen is pontosan így működnek a dolgok, minden intézmény másképpen szabályozza az oktatási rendjét, én csupán arról tudok írni, amit ismerek. Ez az iromány támpont, ami segít tisztábban látni, hogy körülbelül mire számíthatsz, de nem jelenti azt, hogy a te iskoládban is így fognak zajlani a dolgok.

Milyen gyakran kell suliba menni?
A mi sulinkban nincs szigorúan megszabva, hogy két hetente kell menni. Félév elején megkapjuk a konzultációs rendet (konzultációnak hívják azokat a napokat, mikor suli van), ahol feltüntetik, hogy mikor kell mennünk. Most például szeptember 9-én kezdünk, egy hét kimarad, a huszonharmadikai hétvégén megyünk újra, aztán az utána lévő héten is. De van olyan, hogy 3 hét marad ki, vagy egy hónap, a tanítási szünetektől és az ünnepektől is függ. Nekem a 2016/17-es őszi félévben 8 konzultációs hétvégém lesz (8 péntek-szombat-> 16 nap), az előző félévben is ennyi volt, de ez intézményenként és évfolyamonként változik. Pl. jövőre ilyenkor már csak fele ennyi tárgyam lesz, nyilván nem kell majd 8 hétvégét az iskolában töltenem, de most még 12 tárgyam van +2 választottat is fel kell vennem.

Milyen napokon kell suliba menni?
Mi pénteken és szombaton is járunk, van, ahol csak szombaton van konzultáció, van, ahol pénteken csak délután vannak órák stb. Egyeteme válogatja.

Hogyan oszlanak meg a tantárgyak?
Egy konzultációs napon általában kétféle óra van. Általában minden tantárgyból 2-2 alkalommal van óra a félévben, de volt, hogy 3 alkalommal volt, illetve volt hosszabb óra is a fontosabb tárgyakból.

Milyen hosszúak az órák?
Nálunk ez tanárfüggő :) Az általános megegyezés az, hogy 3*45 perc jut egy tantárgyra + két 10 perces szünet. Van, aki összevonja az órákat és nem tart szünetet, mindenki akkor megy ki, amikor szükségét érzi, de vannak olyan tanárok is, akik szigorúan betartják az időkorlátot.

Milyen hosszúak a szünetek?
10 perc az általános, de van, akivel lehet egyezkedni :) Illetve két tantárgy között kicsit hosszabb, kb fél órás szünetek szoktak lenni.

Milyen hosszú általában egy konzultáció?
Minden konzultációs nap reggel 8-kor kezdődik vagyis akkor, amikor felkelsz, hogy elérd a buszt/vonatot, esetemben 5:20kor :D és általában 15-16 óra körül ér véget. Nekünk most van 2 húzósabb napunk, amikor elméletileg 18:50-ig leszünk. Szombaton kicsit rövidebbre szokták fogni a tanárok. Nem mindig maradunk addig, ameddig hivatalosan ki van jelölve az órarendben, hiszen az előbb említett szünet elhagyással viszonylag sok időt nyerünk.

Elég az a 2*3 óra egy félévben ahhoz, hogy minden anyagot leadjanak a tanárok?
Természetesen - és sajnos - nem. Ennek ellenére érdemes jegyzetelni, mert a legtöbben próbálnak minden fontos információt leadni, még akkor is, ha csak néhány mondatban tudnak emiatt egy-egy témakörrel foglalkozni. Emellett mindig ki szokták jelölni a kötelező irodalmat, a jobb fejek még a fejezet címeket is megadják, hogy legyen miből készülni. A tankönyveket a jegyzeteiddel olvasgatva elég lesz az anyag. :) Bár nálunk ez is furcsán működik, mert a legtöbb könyvünk 20 éves, vagy annál régebbi, és nagyon nehéz beszerezni. Ilyen esetben mindenképp iratkozz be az egyetemi könyvtárba! Általában szombaton is nyitva tartanak, így nem kell aggódnod a késedelmi díj miatt.

Hiányozhatok az órákról/a konzultációs napokról?
Szíved joga annyit lógni szkippelni, amennyit akarsz, felnőtt ember vagy, nem kell igazolást hoznod a doktorbácsitól :) Viszont azt vedd figyelembe, hogy ezek az alkalmak érted vannak, a tanáraid sem hobbiból járnak be szombatonként is dolgozni. Sok olyan információ is elhangzik az órákon, amiket a könyvekben nem fogsz megtalálni, vagy egyedül nehezebben tudsz megérteni (pl. matek...brr). Szerintem érdemes bejárni, ha van elég szabadnapod és rugalmas a munkahelyed, vagy nem jön közbe semmilyen halaszthatatlan dolog. Ha mégis el kell lógnod egy-egy napot, előtte minden tantárgyból próbálj meg egy órára bemenni, hogy felmérd a tanár hozzáállását. Nálunk van, aki még levelezőn is katalógust ír, bár ezt nem tartom fair-nek, de az ő szabályaik szerint kell játszani, ha nem akarsz megbukni félévkor...Tehát érdemes felmérni az egyes tanárok szokásait, és csak utána kiválasztani az ellógható időpontokat :) Erre is tök hasznos az előző cikkben említett határidőnapló. Áá, nem tapasztalatból beszélek, jó kislány vagyok...oh the irony :D

Csak vizsgázni kell, vagy van egyéb számonkérés is?
Ez abszolút tantárgyfüggő, ahogy nappalin, úgy itt is vannak vizsgaköteles és évközi jegyes tantárgyak is. A vizsgaköteles tárgyak értelemszerűen vizsgával zárulnak, általában nincs velük tennivaló a vizsgaidőszakig, maximum egy beadandót kérnek az aláírásért. Az évközi jegyes tárgyaknál van, hogy csak beadandót kérnek, de van olyan is, amikor zh-t íratnak, ezt általában az utolsó órán teszik, vagy az óra elején, vagy a végén, ezért külön nem kell bemenni.

Mikor vannak a vizsgák?
Elméletileg levelezőn kötelező lenne megadni legalább egy szombati időpontot minden tárgyból. Elméletileg. Nálunk csak néhány tanár van, aki veszi a fáradságot, és szombaton is vizsgáztat, a többiek "oldják meg, ahogy tudják" alapon intézik a dolgokat, de általában reggelre teszik a vizsgát volt egy kedves tanárunk, aki egy órára rakta mindig a vizsgákat, szóval egy fél órás irományért egész napos szabadságra kellett mennem...köszike., így elég a fél nap szabadság is.

"Lazábbak" a levelezős követelmények a nappalisoknál?
Elmondhatom, nálunk a tanárok nem veszik sokkal lazábban a dolgokat csak azért, mert levelezősök vagyunk. Persze, nem tudnak ugyanannyit követelni, mint a nappalisoktól, de a legtöbben szigorúan veszik a számonkérést. Igen, tanulni kell a vizsgákra :) És igen, meg is lehet bukni nem tapasztalatból beszélek,áááh..., és lehet ismételni stb. 

Mi a helyzet a gyakorlatokkal?
Én tanítóképzőbe járok, így minden félévre jut gyakorlat, ami általában 1-2 nap, ha jól tudom, mindig kevesebb, mint a nappalin előírt. Van, ami nekünk nincs is, csak a nappalisoknak, pl. csoportos tanítási gyakorlat. A zárótanítás nappalin 8 hét, míg levelezőn elvileg 3 hét lesz. A hosszabb gyakorlatokat tehát nem lehet megúszni, tartalékolni kell szabadságot, vagy rá kell fanyalodni a fizetés nélkülire.

Milyen a közösség így, hogy csak ritkán találkozunk?
Azt nem tudom megmondani, nálatok milyen lesz, a miénk szuper. :) Persze, nem járunk együtt bulizni, és nem beszélünk minden nap, de összeköt a közös kínlódás. :D Sokszor hívjuk meg egymást kávéra, együtt tervezzük a lógásokat  neem, abszolút tökéletesek vagyunk, és mindig bejárunk :)), elküldünk egymásnak minden anyagot, amit találunk vagy kapunk, segítünk a beadandókkal, felosztjuk a tételeket, vizsgaidőszakban egymást kérdezgetjük, hogy "ugye te se tudsz semmit?":D stb. Egyszóval sokat segítjük egymást, nem dugdossuk a tételeket a párnánk alatt, hogy a többieknek újra ki kelljen dolgozni :D Szerintem sokat számít, hogy mindannyian lányok vagyunk - kivéve egy fiút :D-, illetve hasznos, hogy van facebook csoportunk és közös e-mail címünk, ezekre fel tudunk tölteni minden szükségeset, az e-mailre a tanárok is szoktak küldeni anyagot, illetve mindent meg tudunk beszélni a csoportban.

Nos, egyelőre ennyi jutott eszembe, ha még bármilyen kérdés felmerülne, szívesen válaszolok, írjátok meg kommentben! :)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Azt megkérdezhetem, hogy a plusz kreditek hogyan működnek levelezőn? Mikorra vannak meghirdetve, mennyire nehéz rájuk bejutni?
    Tetszik a bejegyzés, sajnos nincsen levelezős ismerősöm, akitől bármit is megtudnék a témában. Mondjuk én most nappalira járok, de jövőre lehet jelentkezek levelezőre, és nem sok mindent tudok róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Nekünk B-s és C-s tárgyakból is 12 kreditet kell összegyűjteni a 4 év során (tehát 24, ne kérdezd, a kettő között mi a különbség, halvány gőzöm sincs, személy szerint ezt levelezőn rohadtul feleslegesnek tartom :D)Általában külön napok vannak, pl a C-s tárgyakra most két szombat van megadva. Illetve nincs valami sok lehetőség, általában 2-3 közül választhatsz, aztán csókolom...Tavaly nem volt egyszerű bejutni, mert nagyon kevés helyet adtak meg, de igyekeznek úgy csinálni, hogy mindenki fel tudjon venni valamit, max nem azt, ami érdekli...:D Pl. nekem ma reggel (!!!) 6tól van tárgyfelvétel, de hát ki a franc kel fel hajnalban azért, hogy azt a 2 db tantárgyat felvehesse? Mert a többire úgyis beférek...:D

      Törlés