2021. január 11., hétfő

Hétvári Andrea: Pettyes katicám


  A könyvet köszönöm a kiadónak!

Kiadó: Napkút
Megjelenés éve: 2020
Oldalszám: 80 oldal
Illusztrálta: Baracsi Gabi

Fülszöveg

Tavasz, nyár, ősz, tél – négy évszak gyermekverseit tartja kezében a kedves Olvasó. A Pettyes katicám című kötetet elsősorban óvodás és kisiskolás korú gyermekek könyvespolcára ajánljuk. A kötet ritmusos versei alkalmazkodva a korosztály életkori sajátosságaihoz rendkívül könnyen tanulhatók, a nagyobb betűméret pedig megkönnyíti és örömtelivé varázsolja a hat és hét éves gyerekek számára az olvasást. A facebookos szerzői oldalán Rímtündérként ismert költőnő verseit óvónők és tanítónők százai tanítják, olvasók ezrei követik határainkon innen és túl. A Pettyes katicám kötet versei egyszerre játékosak és líraian szépek, Virágtündér, Meseváros, Tökhintó, Télbefőtt és Hapci király mind-mind a mesék birodalmába varázsolják kis olvasóikat.

Véleményem

Aki régóta követ, az tudja, hogy nem nagyon szoktam versekről nyilatkozni, mert nem érzem szakértőnek magamat a témában. Legutóbbi és egyetlen verses témájú bejegyzésem Nyikos János Porcica utcájáról szólt, és azóta bizony eltelt egy kicsit több mint két év. Talán eljött az ideje, hogy újra színesítsem kicsit a palettát, szóval következzen a blog történetében második verseskötet, ami, és ez így van jól, egy kicsit sem hasonlít az elsőre. :D

A Pettyes katicám elsősorban óvodásoknak szóló kötet, amely évszakokra bontva tartalmaz mesebeli hangulatvilágú, ritmusos költeményeket. Pillanatok alatt elvarázsolja az olvasót, és egy olyan világba repíti, ahol mágikussá válnak a növények, állatok és természeti jelenségek. A versek gazdag szókinccsel és ismeretanyaggal látják el a legkisebbeket, de kedves, összecsengő soraik nem csak a célkorosztálynak nyerhetik el a tetszését. A kötetet egész évben lehet és érdemes is forgatni, hiszen mindig találhatunk benne aktuális témát. 

Igényesebb gyermekverses-kötetet keresve sem találhatna az olvasó. A Pettyes katicám egy igazán szépen kivitelezett könyv, ideális mérettel és csodás illusztrációkkal. Baracsi Gabi képekkel teremti meg ugyanazt a világot, amit Hétvári Andrea a szavaival lefest, szöveg és illusztráció között nagyon kellemes összhang uralkodik. Ha már unjuk az olvasást, nagyon jól lehet további hosszú órákig böngészni a képeket is.

"Hétfőn nyílik minden virág.
Kedden rózsás lesz a világ.
Szerdán szivárvány az égen.
Csütörtökön cinke libben.
Pénteken a tubarózsák
illatukat vígan szórják.
Szombaton a napfény ragyog.
Vasárnap már boldog vagyok."

(Tavaszi napsoroló, 6. oldal)

A tavaszi versek virágba borulnak, madarak és pillangók népesítik be a költőnő tündérvilágát, a természet ébredezik, színes, illatos és csodálatos. A változatos virág- és madárnevek segítik a játékos tanulást, utána lehet járni, melyik virág hogy néz ki, hogy hangzik az, amikor "nyenyeréznek a ludak" (15. oldal) - ideális lehet alsós környezetismeret órák színesítésére is.

"Ropogós cseresznye,
gyere, kapsz belőle,
levesbe, pohárba,
begurul a szádba."

(Finomságok - részlet, 24. oldal)

A nyári versek hangulata megidézi a gyerekkor gondtalan, lustálkodós szünidőit, felsorakoztat minden jót, amit a nyár nyújt. Kosárszám terem a gyümölcs, szinte érezzük az ízét a szánkban, a békakórus és a vadkacsák szolgáltatják a háttérzenét a csillagos ég alatt heverészéshez. Télen is jól esik olvasni ezeket a verseket, gondolatban felhőt lesni és a fák árnyékában elheverni.

"Dúdol a szél, szelet kavar,
mindenfelé színes avar.

Erdőt díszít ősz, a tarka,
paplant keres rigó, szarka.

Páfránypárnán sünfiókák,
odúikban csöndes rókák.

Sehol virág, sehol ember,
közelít álmos november."

(November, 46. oldal)

Ahogy ősszel aludni tér a természet, úgy csendesednek a kötet versei is. Hol gesztenyékre vadászunk, hol altatódalt hallgatunk, hol meghűlve az ágyban trónolunk Hapcikirályként. Utóbbi versből egyébként az is kiderül, mivel gyógyíthatjuk a makacs megfázást: "Kakukkfű kell és kamilla,//a köhögést az gyógyítja//S hozzá egy kis szeretet,//gyógyuljatok, gyerekek!" (Hapcikirály, 45. oldal)

"Készülődik Tél-Anyóka,
ablakában vastag dunna.
Belsejében friss hó érik,
szór belőle, hogyha kérik.
Ablakából jól megrázza,
így terül szét lent a tájra.
Hull a friss jó, s táncra kelnek
csillagszemű vidám pelyhek."

(Tél-Anyóka, 60. oldal)

A téli versciklusban nem a szókásos télapó-szánkózás-karácsony szentháromság köszön vissza – szerencsére –, van helyette Télbefőtt, jégtánc, vers a téli madáretetésről, és verébnyomokról a hóban. Bár lezárul az év, semmi pánik, tavasszal lehet előlről kezdeni a kötetet. :)

A Pettyes katicámat mármint nem az enyémet, vegyetek sajátot :D azoknak ajánlanám, akik szeretik a klasszikus, kötött versformákat, összecsengő sorokat és ritmikus költeményeket. Olyan kisgyerekes szülőknek és pedagógusoknak, akik szeretnek a gyerekekkel együtt elveszni egy varázslatos mesevilágban - és közben mégis tanulni valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése