2020. március 11., szerda

Ajánló - Lovász Andrea (szerk.): Dödölle




Kiadó: Cerkabella
Megjelenés éve: 2019
Oldalszám: 320 oldal 
Illusztrálta: Keszeg Ágnes

Ezúttal rendhagyó bejegyzéssel készültem, hiszen egy olyan könyvet szeretnék bemutatni, amit még ki sem olvastam (igyekszem elhúzni decemberig :D). Ezért ez sokkal inkább ajánló, semmint értékelés, kritika. Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a Cerkabella Kiadó egyik újdonságát, a Dödöllét, amely egy igazán különleges kiadvány.

A Dödölle egy hagyományőrző kalendárium - nem csak gyerekeknek. Tizenkét hónapra felosztva ismerteti meg az olvasót az egyes időszakokhoz köthető jeles napokkal, ünnepekkel, régi magyar hagyományokkal. Kívül-belül minőségi és igényes kötet, öröm kézbe venni. Keszeg Ágnes visszafogott, kellemes színvilágú rajzai csodásan kiegészítik a szöveget.

A kötet nem csupán népszokásokról mesél, hanem sok minden másról is, hiszen kortárs és klasszikus magyar írók, költők művei is helyet kaptak benne. A Dödölle a bizonyíték rá, hogy gyönyörűen megfér egymás mellett a régi és az új, a tradíciók nem ellenségei a modern életnek. A meséket, verseket úgy válogatták össze, hogy kapcsolódjanak az adott hónaphoz, vagy éppen ünnephez, amiről szó van. Így került például a februári fejezetbe Mészöly Ágnes Sünimanójának szívmelengető farsangi jelenete. Ezért egyébként nagyon hálás vagyok, hiszen ha nem olvasom a Dödöllét, talán soha nem találunk egymásra a Sünimanóval, így azonban új kedvencet avathattam. Hamarosan erről is írok bővebben.

Az irodalmi ínyencségek mellett az ízlelőbimbóink kényeztetésének szerepét is magára vállalja a Dödölle, hiszen számos, általában könnyen (gyerekekkel) elkészíthető, és szintén az adott hónapban aktuális receptet is tartalmaz. A Dödölle-projekt keretében a kötet szerkesztője megmutatja azt is, hogy egyáltalán nem blöffölt, amikor összeválogatta a recepteket, hiszen elkezdte elkészíteni őket, így bárki láthatja, milyen íncsiklandozó ételek születhetnek olvasás közben.

Úgy gondolom, a Dödölle kiváló eszköze lehet a generációk közti értékátadásnak, egykori hagyományaink felelevenítésének, tudásunk felfrissítésének. Valódi családi élményt nyújthat közös böngészése, a receptek elkészítése, ügyes és kreatív pedagógusok kezében pedig valóságos varázslatokra lehet képes.

A Dödöllét úgy érdemes fogyasztani, mint egy igazi ínyenc fogást: szemezgetve, komótosan, kiélvezve minden morzsáját. Ne siessünk hát, haladjuk hónapról hónapra (akár gyerekekkel, akár gyermeklelkű felnőttként), és adjuk át magunkat az élménynek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése